Læsø

Besøg Kattegats største ø – både Vesterø havn og Østerby havn er overordentligt hyggelige, og byder desuden på gode faciliteter – bl.a. en legeplads og gode muligheder for proviantering. Udover den pragtfulde natur, er her flere spændende seværdigheder – blandt andet i forbindelse med udvindingen af det berømte læsø-salt, kan man besøge sydehytter, ligesom der er et spændende søfarts- og fiskerimuseum. Ved begge havne er der dejlige strande, perfekte til børn. I juli tilbyder en bus ture øen rundt, og det er muligt at køre ud over Rønnerne i hestevogn eller i Rønnerbussen. Man kan også leje cykel i begge havne.

Anholt

Ude midt ude i Kattegat findes øen Anholt . En tur hertil byder på smukke strande, Nordeuropas største ørken og sæler med unger ved Totten. Havnen byder på et interessant miljø – her kan man ofte købe friskfanget fisk fra kutterne. Hver aften tændes der op i havnens grill og man kan selv tage mad med til grillen og hygge sig sammen med andre sejlere. ”Sailor House”, med flotte indbydende badefaciliteter, findes også på havnen. Flere restauranter byder på fisk- eller grillretter, samt traditionel mad fra det danske køkken – der er ligeledes et meget spændende natteliv, med masser af live-musik, der ofte leveres af nogle af Danmarks største sangere og bands.

Grenaa lystbådehavn

Grenaa byder på et spændende udvalg af fornøjelser for den besøgende sejler – både for et kortere eller længere ophold. Den moderne og velindrettede marina findes nær den travle fiskerihavn og færgen til Sverige og Anholt. Der er et betagende havne- og bymiljø, og en god og børnevenlig strand med blåt flag. I Kattegatcenteret kan man både se fisk fra de danske have, men også fra mere eksotiske egne, bl.a. de frygtindgydende sandtigerhajer. Her er også et sciencecenter, samt oplevelser og aktiviteter for hele familien.

Jegindø

Jegindø er en af Limfjordens hyggeligste og mest betagende havne. Marinaen er ny og bygget som en udvidelse af den billedskønne og nostalgiske ældre havn. Der er masser af service for sejlerfolket med toiletter, bad, vaskemaskiner, tørretumbler, cafeteria, købmand og en strand.

Lemvig havn

Lemvig er en gammel og meget hyggeligt købstad, der bl.a. har dannet baggrund for Gantriis tegneserie ”Livets gang i Lidenlund”. Handelslivet findes i gåafstand fra havnen, hvor sejlere selvfølgelig også er mere end velkomne. Lemvig byder også på dejlige restauranter og et livligt handelsliv.

Livø

Livø er på omkring 315 hektar og beboes af ca. 10 helårsbeboere. Øen ligger midt i Limfjorden og nås efter 20 minutters færgesejlads fra Rønbjerg. Livø har siden 1977 været en fredet ø, og man kan komme dertil med færge hver dag i perioden 1/4 til 1/9 – ligesom man kan tage dertil i sin sejlbåd og lægge til i den lille lystbådehavn – der har 60 pladser. Området er beskyttet som reservat for sæler, der har deres ynglesæson i juli-august. Her findes en købmand og en kro, og på øen fremstilles der også den lokale liv-øl.

Løgstør havn

Løgstør er en af limfjordsområdets gamle købsstader og er placeret i Limfjorden. Den er også kendt som ”muslingernes by.” Byens havn har engang været et fiskerleje, hvor der blev landet sild fra Limfjorden – lige indtil bruddet af Agger Tange gjorde at Limfjorden blev for salt til sildene. I 1855-61 man Frederik VII´s kanal – der er 4,4 km lang og mange steder har bredde på over 24 meter. Kanalen blev dog lukket i 1913 – og den er nu fredet, og en del af den er blevet ombygget til en dejlig badestrand. Kanalen kan også prale af et rigt fugle- og planteliv. Limfjordsmuseet er altid et besøg værd.

Marstal

Marstals ry som Danmarks historiske sejlskibscentrum er ikke overdrevet. For cirka hundrede år siden var der en flåde på over 300 sejlskibe hjemmehørende her. Byens lystbådehavn er med god grund en af Danmarks mest besøgte. Den er overordentligt veludstyret og byder blandt andet på bade- og toiletfaciliteter, køkken og meget mere. Marstal er velbeskyttet af en lang stenmole, der blev bygget af byens sømænd for 150 år siden. Søfolkenes huse står så tæt på havnen som det er muligt og mellem husene slanger de smalle stræder sig i et charmerende kaos. Ved havnen ligger det internationalt berømte søfarts-museum med over 200 modeller af skibe og masser af andre fascinerende genstande.

Nykøbing Mors havn

En gammel havn tæt på byen med både lystbådehavn og fiskerihavn. Bassinet med fiskerbådene er et ganske attraktivt sted, idet det ligger lige midt i byen og er utrolig malerisk. Lystbådehavnen er ligeledes meget hyggelig og ligger rigtig fint med imponerende udsigter til Sallingsund og Klosterbugten. Nær og på havneområdet findes der en række spændende spisesteder, hvor man kan nyde den hyggelige lokale stemning og et dejligt måltid mad.

Rønbjerg Havn

Rønbjerg Havn ligger ud til den naturmæssigt varierede Løgstør Bredning i Limfjorden – lige overfor Livø. Havnen er en moderne lystbådehavn med blandt andet et køkken og en hyggelig opholdsstue, der kan benyttes af gæstende sejlere. Der er omkring 5 kilometer til indkøbsmuligheder – på nær den gode fiskehandler.

Samsøs smukke havne

Samsø er en af danmarks smukkeste øer – og her er flere spændende havne med et utal af spændende aktiviteter og attraktioner – for eksempel Ballen havn, Langør havn og Mårup havn. De byder alle på hyggelig stemning, gode faciliteter, dejlige strande og let afgang til den naturskønne ø.

Mårup Havns lystbådehavn er godt beskyttet på Samsøs vestside, og har kort afstand til Nordby – hvor du kan besøge byens maleriske gamle huse og flotte gårde.

Ballen havn – der oprindeligt var en fiskeri og færgehavn, men hvor det store havnebassin idag er domineret af lystsejlere – især om sommeren. Her er masser af aktivitet med flere gode butikker og mange gode spisesteder. Restaurant Dokken og Badehotellet er især et besøg værd.

Langør Havn – der engang blev udråbt som Danmarks bedste havn, når det kommer til service, havnemiljø og de naturlige omgivelser. Langør findes i fredede Stavns Fjord – og var selv i vikingetiden en vigtig havn. Området har en spændende og dramatisk historie – bl.a. var den lille ø Kyholm øst for Langør pestkoloni under den sorte død, krigsbase under Englandskrigen og karantæneområde under koleraepidemien i 1900-tallet.

Thisted havn

Thisted er en af landets ældste købsstader og kan trygt siges at være en af Danmarks smukkest beliggende byer. I stenalderen var her også bopladser og Thisted var de magtfulde Børglum-bispers ladeplads i Thisted Bredning. På Thisted Museum på Store Torv, kan man lære mere om udviklingen der har været med til at præge Thisted til i dag og der er også mindestuer for byens berømte beboere – f.eks I. P. Jacobsen og Christen Kold. Her kan du også se provinsens største bronzesamling og kopierne af de unikke guldbåde, der blev fundet i en gravhøj ved Nors. Thisted er udbygget med en moderne lystbådehavn – og Thisted kan idag give de bedste muligheder for lystsejlads i Limfjorden

Tunø

Cirka 15 sømil fra Århus ligger Tunø – er en af Danmarks mange spændende småøer der byder på mange spændende ferieoplevelser på en sejlerferie. Øen er helt fri for biler, og dens kirketårn fungerer også som fyrtårn – og her findes nogle af landets allerbedste badestrande. Der er smuk og afvekslende natur med høje skrænter, enge, arealer med skov og øens højeste punkt ”Bjerget” – der er 24 meter højt. Øen er som sagt helt fri for biler, men for at opdage øens natur kan man tage enten traktor eller udflugtsvogn rundt på øen.

Den første weekend i juli går stablen af for den lokale Tunø-festival, og det kan være svært at finde en kajplads i havnen.

Venø

Havnen blev helt renoveret i 2003, og på trods af at den ikke længere er hjemsted for professionelle fiskere, landes der stadig mange østers og det hyggelige fisker-miljø er velbevaret. På havnearealet kan man også finde borde og bænke, en grillplads, legeplads til børnene, og i sommerens løb arrangeres der også forskellige aktiviteter. Øen har omkring 200 faste beboere og huser også en maritim efterskole. Kroen er berømt for sit gode køkken og ”Venøbøf” ligger meget tæt på havnen. Havnen byder også på indkøbsmuligheder, samt udlejning af cykler og en vældig hyggelig sejlerstue. Øen har et interessant dyreliv, med mange sæler, harer, rådyr og fasaner, samt kolonier af vadefugle og måger og sommerfugle, man ikke støder på andre steder i landet.

Ærøskøbing havn

I det 20. århundrede var Ærøskøbing en rigtig søfartsby, der havde næsten 100 hjemmehørende sejlskibe. Byen er flot bevaret og er den sidste købstad i Danmark, der ser ud nøjagtig som den gjorde i 1600-tallet. Byen summer af hygge og benævnes af mange som ”eventyrbyen”. Der findes hele 3 museer, som alle beretter om sejlskibene og om dengang Ærøskøbing hørte til Schlesvig-Holsten. Der er flere gode restauranter og du bør prøve de lækre røgede fisk fra byens røgeri.

Fur

En af Limfjordens absolut smukkeste øer – et fredeligt og uberørt samfund med en interessant og unik natur – samt mange kilometers vandrestier. Gode muligheder for at finde dine egne fossiler, ligesom Fur også byder på fortrinlige badestrande. Muslingeskaller og små sten langs kysten gør at det er en god ide at medbringe dine badesko. Husk også at besøge Fur Museum – der viser en unik samling af millioner år gamle forsteninger og kan betegnes som et must-see for alle besøgende til øen. Øen har et velfungerende forretningsliv indenfor dagligvarer og kro. Sejlere skal huske den travle færgetrafik, når de besøger farvandet ved Fur.

Kerteminde

Byen der blev gjort til købstad af berømte Erik af Pommern i 1413 – Kerteminde er velkendt som en hyggelig by med smalle stræder og småhuse med billedskønne røde tage. Maleren Johannes Larsen har sit eget museum og på byens havn findes ”Fjord & Bæltcentret ” – med Danmarks egne minihvaler – marsvinene der hedder Freja og Eigil.

Middelfart Gammelhavn

Middelfart Gammelhavn byder på vaskeægte havnestemning og dejlige faciliteter. Bymidten ligger tæt på havnen og der er mulighed for at købe proviant og besøge byens gode restauranter – med retter der passer til ethvert budget. I løbet af sommeren arrangeres der forskellige aktiviteter på havnen – Fyn rundt for gamle træskibe er et godt eksempel, samt en jazzfestival og det gamle Lillebæltsværft, et arbejdsmuseum, hvor man kan få en snak om skibsbygning og reparation.

Isefjorden og Roskilde fjord

Holbæk Havn

Holbæk byder på 2 havne. Den ene i byens centrum og den nyere lystbåde marina finder i på vej gennem sejl løbet på styrbords side. Husk at respektere afmærkningerne.

Orø

Den lille Havn på Orø er superhyggelig, og vi ramte lige oven i en stor Vikinge Festival, der ligger i slutningen af juli hvert år. Det gav i den grad ekstra stemning i den lille havn. Øen er et besøg værd, når man har lyst til at sætte fødderne på land; her er hyggelige små spisesteder og en fin lille dyrepark, som ungerne var vilde med.

Rørvig Havn

Rørvig er en havn med masser af liv, og overalt er unger i gang med at fange krabber med små plastikstænger og spegepølse som madding. Den lokale fiskehandler og røgeri har masser af delikatesser, der kan indtages på stedet med et glas kølig hvidvin til eller tages med og tilberedes på båden. Iskiosken er også et must.

Hundested Havn

En af de større havne i fjorden og udgangen til Kattegat. Havnen har såvel færgeforbindelse til Rørvig og stadig en del fiskeri.

Hundested Havn er en af de mange hvor udviklingen har været størst gennem de senere år, og der er altid mange aktiviteter på havneområdet. Minigolf, isbarer, Halsnæs Bryghus, fiskeforretning og flere restauranter præger havneområdet.

Absolut et besøg værd. Er der ikke plads i havnebassinet i centrum kan der findes plads i fiskerihavnen eller i den nye lystbådehavn.

Jyllinge Lystbådehavn

En af fjordens største havne der byder på mere end 400 pladser. Havnen har en kinesisk restaurant på havnekajen og tilbyder gode faciliteter som legeplads, grillpladser, pæne toilet og badeforhold, en lille strand på nordsiden af havnen samt brændstofsalg. Den gamle bydel er absolut et besøg værd ligesom den lille hyggelige fiskerhavn. Byen har indkøbscenter og ligger ca. 1,8 km. fra havnen. Følg og respekter afmærkning.

Herslev Havn

Denne lille lystbådehavn har fine faciliteter. En kort gåtur fra havnen ligger Herslev Bryghus, som har en hyggelig gårdbutik, hvor du kan få en lille bid mad – og selvfølgelig en masse dejligt lokalt brygget økologisk øl. Der skal også være lidt for de voksne. God badestrand med lang badebro.

Gershøj Havn – dybgang maks. 1.5 m.

Gershøj Havn er muligvis den hyggeligste havn i fjorden, og de lokale tager altid godt imod en. Den lokale fritidsfiskerforening er ekstremt aktiv, og det er altid hyggeligt at hilse på gutterne, der kommer ind efter at have tømt deres garn og står og renser og ryger fisk i havnen. Og så er der stegt flæsk hver torsdag på Gershøj Kro, der er hit for hele familien, og som bestemt er værd at sejle efter.

Roskilde Havn

Vikingebyen i den sydligste del af Roskilde Fjord byder på ægte købstadstemning, vikingeskibs museum og ishus.

Havneguider over danske lystbådehavne:
www.Sejlnet.dk www.sejlerland.dk www.havneguide.dk www.marinaguide.dk