SVERIGE’S VESTKYST

Fra Skanør og Malmø i syd til Orust og Tjørn i nord, – svenske kysten byder på et væld af naturoplevelser.

Langs Øresundskysten finder i mange mindre idylliske havne, – Viken, Raa, Kyrkbackan på Ven, Borstahusen og ikke mindst den store marina i Helsingborg.

I Kattegat kan Torekov varmt anbefales inden turen går nordpå mod Gøteborg og den svenske skærgård.

Vel ankommet til skærgården finder i et stort antal interessante, maleriske øer langs Bohuslän kyst. Mange har et fremragende udvalg af fisk og skaldyr restauranter, for ikke at nævne fine svømmemuligheder og et enestående plante- og dyreliv.
Hver ø har sin egen særlige karakter og listen nedenfor omfatter kun en brøkdel af alle de øer, som er et besøg værd. I højsæsonen i juli og begyndelsen af august har nogle øer færgefart mellem øerne , men mere almindeligt er at de kan besøges ved regelmæssig færgetrafik fra fastlandet, og nogle af de større øer har broer.

En god investering når turen går til den svenske vestkyst, er guiden Skanör – Strömstad.

Bogen omfatter hele Sveriges vestkyst, inklusive Øresund, med præsentation af 150 naturhavne på 134 søkort i skala 1:3000 til 1:10 000 med forklarende tekst.

136 gæstehavne, bl.a. Skagen, Anholt og Læsø, illustreres med flyfotos kompletteret med aktuel information om havnenes egenskaber og service.

Bohus-Malmön

Bohus-Malmön er en klippeø omkring 4 km lang og 2 km bred. Et ægte fiskeri og sten-skærings samfund.

Her kan du tage kärleksstigen eller “Love Path” omkring Draget, som er en populær vandrerute, tidligere kajer, smukke rosenhaver og den smukke Bohuslän granit. Den officielle blomst i provinsen, kaprifolium, blomster to gange om året her, og når lyngen blomstrer, er øen farvet med lilla. Ligesom de fleste øer i Bohuslän, er der også sandstrande, klipper og flere velorganiserede muligheder for svømning.
Historien om Bohus-Malmön er tæt knyttet til hugning. Det første stenbrud startede i 1830. Ved udgangen af århundredet købte selskabet AB Kullgren hele øen. Da hugnings industrien uddøde, blev turisme en lille, men vigtig erstatning.

Kursgården er et bed and breakfast hotel, der er åben næsten hele året. Om sommeren er der en række restauranter og om vinteren kan Kursgården arrangere måltider efter aftale.

Gullholmen

Gullholmen, -et af de ældste og smukkeste fiskerlejer på vestkysten. Træhuse, typisk i provinsen, kryber tættere sammen end i nogen af de andre byer.

Fra Gullholmen der er en gangbro til Härmanö, som har et af Bohuslän største naturreservater, hvor en bred vifte af sjældne planter vokser. Det mest typiske træk ved landskabet på Härmanö er den sprækkede og brudte gnejs grundfjeld, og du kan gå gennem “Hells Korridorer” sorte dolerite.

Et besøg værd er Gullholmen ældste hus, Stenstuga, som nu er et museum, og Skepparhuset (skipperens House) fra 1893. I Skepparhuset findes værelser og indhold der alle er blevet holdt i deres oprindelige stand og huset er nu et maritimt og fiskeri museum.

Väderöarna

Väderöarna starter hvor Sverige ender. Gruppen består af hundredvis af øer spredt ud over havet. Hjem til en af kystens største sæl kolonier, og med en af Sveriges varmeste og mest vindrige klimaer, hvilket sikrer en frodig vegetation samt et gold, eksponerede landskab. Dette gør øerne til et paradis for fugleinteresserede, sportsfiskere, dykkere og andre naturelskere.

Folk kommer til Väderöarna for at dykke, fiske, male, svømme og benytte saunaerne. Se på fugle og sæler og udforske det klippefyldte landskab. Overnatning på øerne er på Vaderoarnas Pensionat, et gæstehus med en betagende udsigt over havet. Det har omkring 30 senge i otte værelser, fra to til seks senge per værelse. Dette gæstehus serverer frisk fisk og skaldyr, fisk og grøntsager afhængig af sæsonen, og er fuldt licenseret.

I den lille havn,- der er meget godt beskyttet, er der mulighed for at ankre eller fortøje for dem, der ankommer i deres egen båd.

Marstrand / Göteborg

Den magnetiske tiltrækning af Marstrand er virkelig helt forståeligt. Hvor ellers kan man finde sådan en placering? Med sådan et væld af badning, smukke huse, en imponerende fæstning, caféer og restauranter, kapsejladser og underholdning, er det nemt at forstå, hvorfor folk flokkes her. Netop som de har gjort i århundreder.

Malstrand, Masstrandir, Måsestrand. Marstrand har haft mange navne gennem hele sin lange historie. Det er måske ikke så overraskende, da byen blev grundlagt så langt tilbage som det 13. århundrede af en norsk konge. Marstrand har også været under dansk herredømme.

Én ting er sikkert: Marstrand kan prale med en spændende og livlig historie, fyldt med et drys af rigdom, depraverede leve- og berømtheder. Dens historie kan også fortælle historier om fattigdom, kriminalitet og anden elendighed

Hållö

Naturreservatet på Hållö øen er vild og smuk. Violer vokser fra revner i klippen, og fugle, der yngler på øen omfatter tejst.

Sejlbåde ligger for anker for natten i bugterne. Der er gode muligheder for svømning fra de lyserøde granitklipper og menneskemængder er ikke-eksisterende. Det mest populære sted for svømning er Marmorbassängen eller Marble Pool, tværs over øen. Det har glatte klipper og turkisblå vand, men der er også en trappestige for at hjælpe dig.

Det krystalklare vand er fremragende til snorkling og dykning.

Hållö har en interessant historie, og har haft et fyrtårn siden 1842. For indkvartering er der den charmerende Utpost Hållö, som er et hostel med konference faciliteter og cafe om sommeren.
Hållö fyrtårn var den første fyr station på hele kyststrækningen mellem Marstrand og den norske grænse. For 127 år stationen var beboet af fyr bøderne og deres familier. Men da fyret blev automatiseret, har der ikke været faste beboere på øen.
Hållö Vandrerhjemmet er placeret på den sydlige side af naturreservat.

Anlægget består af seks fire-sengs “bådeskure” med brusere og håndvaske. Et fuldt udstyret køkken og tre badeværelser. Aulaen bruges også som en spisestue. Resten af bygningen indeholder et komplet køkken, tre dobbeltværelser, et brusebad og badeværelse. I løbet af sommeren har Vandrerhjemmet også en café.

Koster öerna

Øerne Koster, bestående af Nord og Syd Koster, er Sveriges vestligste beboede øer og er for det meste dækket af naturreservat. Da øerne er næsten bilfri, tiltrækker de store mængder af cyklister og vandrere. South Koster er en perfekt ø for cykling, og cykler kan lejes på alle moler på øen. Den bedste måde at komme rundt North Koster er til fods, da vejnettet består hovedsageligt af stier. Begge øer har en række naturtyper, med dejlige badestrande, moser, små skove, orkideer og stenede landskaber med tydelige spor af istiden.

South Koster er den største af de to øer, cirka otte kvadratkilometer stor. Dens strande omfatter Rörvik i Ekenäs og den kilometerlange sandstrand ved Kilesand. Sammenlignet med North Koster, er skovene større og stier og veje mere talrige. Valfjäll, overfor den lille trækirke, er fredelig og smukt beliggende med fremragende udsigt over Koster øhav og Ursholmen. Det sjældne Bohus lindetræ vokser på Ekenäs, og naturelskere kan også se en række forskellige orkideer her.

North Koster er kun fire kvadratkilometer stor. Fyret på North Koster er blevet restaureret og er nu i drift efter 110 år med inaktivitet. Udsigten herfra er storslået og værd en gåtur. Koster både afgår fra nord havn i Strömstad, der støder op til pladsen og turist information centret.

Kärringön

På Karingon finder du den typiske fiskerby og en pulserende ø scene. Gåture fra havnen op til pilotens udsigtstårn, hvor du passerer røde fiskeri skure, små udhuse og haver, der har ændret sig lidt siden det 19. århundrede. Karingon er hjemsted for den meget berømte restaurant Petersons Krog, og den unikke Oyster Bar, hvor du kan nyde friske østers og champagne ved de ydre grænser af øen, mens du sidder i en balje fuld af havvand opvarmes af en træ brand.

De kan også give en præsentation af deres østers gård, eller arrangere en østers smagning.
Historien om Karingon går hundreder af år tilbage. De første fiskere kom til øen i det 16. århundrede. I de store sild år af det 18. og 19. århundrede, blev der også fanget torsk og lange. Alle fisk blev saltet og tørret af øens fiskere. Da sildebestandene faldt i det 19. århundrede forlod mange familier øen, men nogle blev, og deres efterkommere er fiskerne i dag. Også begyndte turister besøger øen så tidligt som det 19. århundrede.

Väderöarna
Väderöarna starter hvor Sverige ender. Gruppen består af hundredvis af øer spredt ud over havet. Hjem til en af kystens største sæl kolonier, og med en af Sveriges varmeste og mest vindrige klimaer, hvilket sikrer en frodig vegetation samt et gold, eksponerede landskab. Dette gør øerne til et paradis for fugleinteresserede, sportsfiskere, dykkere og andre naturelskere.

Folk kommer til Väderöarna for at dykke, fiske, male, svømme og benytte saunaerne. Se på fugle og sæler og udforske det klippefyldte landskab. Overnatning på øerne er på Vaderoarnas Pensionat, et gæstehus med en betagende udsigt over havet. Det har omkring 30 senge i otte værelser, fra to til seks senge per værelse. Dette gæstehus serverer frisk fisk og skaldyr, fisk og grøntsager afhængig af sæsonen, og er fuldt licenseret.

I den lille havn,- der er meget godt beskyttet, er der mulighed for at ankre eller fortøje for dem, der ankommer i deres egen båd.

SVENSKE ØSTKYST

Stockholm

Stockholms skærgård er den største i Sverige med sine 24.000 øer. Det begynder i Södermanland og følger kysten op til Uppland.
I syd er St. Anna skærgård og i nord er der den smukke og specielle Högakusten. Befinder man sig i skærgården, er det umagen værd at sejle over til øen. Hvis du vælger den nordlige kyst, så er Åland skærgård et besøg værd.

I Stockholm, har vi vores charterbåde i Salt Lake-Duvnäs.

Santahamina er Stocholms svar på Marstrand på vestkysten og mange andre velkendte resorts såsom Vaxholm Utö, Möja og Finnhamn.

Gotland

Gotland er et typisk feriested og en populær destination for sejlere på østkysten.

Den særegne natur og det gode vejr er en af grundene. Visby er en god havn med service, restauranter og alle slags underholdning. Gotland er et af de mest solrige steder i Sverige og øen har masser af smukke sandstrande.

Ønsker du at bo et par dage er der en masse at gøre. Det tager sin tid at sejle over. Fra Rural området er der cirka 70 nautiske miles. Det tager omkring 10-15 timer afhængig af din båds ydeevne.

Benyt lejligheden til at gå over, når vinden blæser rigtigt, så du ikke behøver at gå på kryds.

Fra Västervik er der omkring 50 nautiske miles.

Åland

Aaland er en fantastisk destination, når ferien sker i en båd.

Sejlads fra Stockholm tager mindst én uge. Ålands øhav består af hele 64.000 små øer, så det er ikke noget problem at finde din egen hyggelige bugt til svømning og solbadning.

Åland, en selvstændig østat i midten af Østersøen mellem Roslagen og Turku øhav og er speciel på mange måder. Dels til den unikke natur i øgruppen, men også for sin historie. Der er omkring 26,200 mennesker i Ålandsøerne og 11.000 indbyggere i Ålands eneste by Mariehamn.